Omurgamızı oluşturan her bir kemik yapıya omur ismi verilir. Bel bölgemizde 5 adet omur bulunur. Mr raporlarında gördünüz yada doktorunuzdan duyduğunuz ‘L4-5 de fıtık var’ cümlesindeki L- lombel yani bel demek, 4-5 de 4üncü ve 5inci seviye arasında demektir. Her iki omur arasında jel yapıda bir disk bulunur. Diskin amacı kemik yüzeylerin birbiri üzerinde hareketin rahat olması birbirine sürtünerek dejenerasyon oluşturmamasıdır. Diğer bir fonksiyonu ise yukarıdaki omurlardan gelen yükü alarak daha geniş yüzeylere dağıtarak yükün hafifletilmesini sağlamaktır. Omurlar arasında bir nevi amortisör görevi görür.

Her disk ortasında nucleus pulposus denilen jelatin kıvamlı bir yapı bulundurur, bunu çevreleyen daha sert bir yapı olan anulus fibrosus bulunur.

Yapısal yatkınlık, travma ( düşme, trafik kazası gibi), zaman içerisinde oluşan basılar sebebiyle dış kısımda(anulus fibrozusda) oluşan çatlaklar ve yırtıklar oluşur. İç kısmın( nucleus pulposus) oluşan bu çatlaklardan ilerleyerek dışarı doğru kubbeleşir. Bu duruma lombar disk herniasyonu, halk dilinde bel fıtığı denir.

Bel fıtıkları evrelerden oluşur.

Bulging; İç kısımın dış kısıma doğru bası yapmasıdır. Bu evre çoğu zaman ağrı oluşturmaz ve Mr görüntüsü olmadan fark edilmez. Sinirlere baskı yapmaz.

Protrizyon; İç kısımın dış kısımı itmesiyle dışarıya doğru kavis oluşur ancak dış çeperde bütünlük sağlanmaya devem eder. Bu evrede yaygın bel ağrısı görülür, kavis sinire bası yapabilir ve sinirin çalıştırdığı tüm alanda ağrı gözlenebilir. Bacağa yayılan ağrı görülme ihtimali vardır.

Ekstrüzyon; Dış kısımda( anulus fibrozus) oluşan yırtıkların artmasıyla, dış kısım bütünlüğünü kaybeder ve iç kısım( nucleus pulposus) omurilik ve sinire doğru bası yapar. Bu durumda var olan bel ağrısı azalır ancak yansıyan bacak ağrısı çok artabilir. Bazı durumlarda bacakta kuvvet kaybı görülebilir.

Sekestrasyon; Bu evrede dışarı çıkan iç kısımdan bir parça kopar ve omurilik sıvısı içerisinde serbestçe dolaşır. Bu evrede ameliyat gerekebilir.

İlk 3 evrede fizyoterapi ile sonuç alınması mümkündür. 4. evrede fizyoterapi denenir. Eğer sonuç alınamazsa ve kuvvet kaybı, idrar tutamama gibi belirtiler varsa ameliyat gerektirir.

Mr da görülen sonuçla bedeninizin verdiği tepki aynı olmayabilir. Kişinin benlik algısı ağrının şiddetini düzenleyen bir durumdur. Gün boyu belini aktif olarak kullanan bir kargo görevlisinde işini yapmasına da engel olacağı için ağrı şiddeti daha çok olacaktır. Diğer bir değişle Mr raporunda aynı sonuçlar çıkan iki kişide ağrının seyiri farklı olabilir.

Fizyoterapide, görüntüleme sonuçlarından yararlanılacağı gibi klinik değerlendirme, özel testler, duyu testleri, doku durumu, kas kuvveti gibi bir çok klinik yöntemden yararlanılır. Bel ağrınızın omurgadaki bir stabilizasyon eksikliğinden mi yada dolaşım eksikliğinden mi kaynaklandığı tespit edilir.
Uygun manuel terapi teknikleri ve egzersizler ile hastanın iyilik halinin sağlanması hedeflenir.
Elektroterapi ajanlarında ağrı konusunda destek alınabilir ancak kalıcı çözüm sağlanamaz.

Yapılan bir araştırmada 29 hastanın 15’inde stabilizasyon egzersizleri yaptırılmış, 14 hastaya da sadece elektroterapi uygulamaları yapılmış, 60 dakikalık 16 seansın sonunda, ağrı skalası, elektromiyogrofi ile kas aktivasyonu ve yorgunluk ve Transversus abdominis( belin stabilizasyonunu sağlayan kas) basınçlı biofeedback ünitesi kullanılarak kasılma yetenekleri ölçülmüş. Ağrıyı hafifletmesine rağmen elektroterapi disk fıtığı olan hastalarda yorgunluğu önlemek, kas kontraksiyonunu arttırmak ve fonksiyonel yetersizliği azaltmak için tek bir tedavi olarak etkili değilken, stabilizasyon egzersizleri yapan grupta tek başına tüm sonuçların iyileştirildiği görülmüştür.

Egzersiz ilaçtır.

Sağlıkla Kalın..