El bileğimizde bulunan Karpal tünel, kemikler ve bağlarla ile çevrili bir yapıdır. Karpal tünelden kas ve sinir yapıları geçer. Median sinir; 5. ve 6. boyun omurundan çıkar, omuz ve dirsekten geçerek karpal tünele girer. İlk üç parmağa kadar giden bu sinir, doğru duyu algısını ve kasların çalışmasını sağlar.
Karpal tünelde herhangi bir nedenle sıkışan median sinir ön kol, el bileği ve parmaklarda uyuşma karıncalanma hissi oluşturur. Bu duruma Karpal Tünel Sendromu denir. En sık karşılaşılan üst ekstremite sinir basısı sendromudur.
Resimde median sinirin etki ettiği bölgeler mavi renkle gösterilmiştir.

Uzun süre tedavi edilmeyen Karpal tünel sendromlarında demiyelizasyon ve akson kaybı nedeniyle geri dönüşü olmayan hasarlar oluşturabilir. Kas kuvvetinde kaybın başlaması doktor konsültasyonu gerektirir. Gerekli durumlarda cerrahiye gidilebilir.
Kapral Tünel Sendromunun Görülme Nedenleri Nelerdir ?
Kesin nedeni bilinmemekle birlikte toplumda görülme sıklığı %3-4 aralığındadır. Kadınlarda görülme sıklığı erkeklere oranla daha fazladır. Sebebi, yapısal olarak Karpal tünelin kadınlarda daha dar olmasıdır.
Ellere uzun süre ve tekrarlayıcı yük verilmesi, bileklerin bükülü pozisyonda sık kullanılması( klavye, mouse kullanımı ), obezite, romotoid artrit, troid sorunları, diyabet gibi kronik sistemik hastalıklar Karpal tünel sendromunun görülmesinde etkendir. Karpal tünel sendromu hamilelik döneminde de görülebilir. Bu nedenle oluşan karpal tünel sendromlarının doğumla birlikte geçtiği görülmüştür.
Belirtileri Nelerdir ?
El ve parmaklarda uyuşma ilk belirtilerdendir. Kişiler zamanla uyuşmayı ön kolda da hissedebilir. Bazen rahatlamak için ellerini sallamak ihtiyacı duyduklarını dile getiren hastalar var. Ellerde ani elektrik çarpması gibi oluşan rahatsızlık hissi bir diğer belirtidir.
Gün boyu yüklenme kapasitesi aşıldığı için şikayetler genellikle gece artar. Bazen uykudan uyandıracak kadar ağrı oluşturan Karpal tünel sendromları görülmektedir.
Uyuşma hissinin yanısıra zamanla kaslarda kuvvet kaybı görülebilir. Beslenmesi iyi olmayan bir sinirin, çalıştırdığı kasa etkisi azalacağı için kişinin elinden birşeyleri düşürmesi semptomlar arasındadır. Kaslardaki kuvvet kaybı ciddi bir semptomdur. Bu durum sinin üzerindeki basının yüksek seviyelerde olduğunu gösterir. Uzun süre bu semptomların devam etmesi kalıcı hasarlar oluşturabilir.
Karpal Tünel Sendromunda Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
Karpal tünel sendromu sadece periferal bir problem değildir. Rehabilitasyon programının içinde mutlaka santral olarak desteklenmesi gerekmektedir. Yani tedavi bölgesi sadece el ve el bileği değil, etkilenen median sinirin başlangıcının da desteklenmesi gerekmektedir.
El bileğine binen yükün azaltılması için kısa süreli atellemelerden destek alınabilir. Gün içerisinde fazla yüklenmelere maruz kalmanızı önler ve tekrarlı sıkışmaların önüne geçilmiş olur.
Bununla birlikte, tamamen hareketi bırakmak da doğru değildir. Eklem hareket açıklıklarının kaybını önlemek için el bileği hareketlerinin her yöne ağrı sınırında aktif ve pasif çalışılması gerekir.
Kaslarda kuvvet kaybını önlemek için kuvvet egzersizleri ve his kaybını önlemek içinde duyu egzersizleri kullanılır.

En önemlisi; sinir gilde( kaydırma) egzersizleridir. Pasif olarak terapistin yaptığı manuel çalışmalar dışında hastanın evde uygulacağı egzersizler sinirin yolu boyunca rahat kaymasını sağlamak için çok önemlidir.Karpal tünel içerisinde de hareketi rahatlayan median sinir uyuşukluk gibi semptomlar vermeyi bırakacaktır. Böylece kişinin şikayetleri de ortadan kalkar.
Teknolojinin faydalarından yararlanarak el rehabilitasyonu için hazırlanmış uygulamalardan destek alınabilir. Karpal tünel cerrahisi sonrası somatosensöriyel tabanlı bir tablet uygulaması olan ReHand, fonksiyonel yetenekleri geri kazanmada etkili bulunmuştur.
Sağlıkla Kalın ..