
Halluks valgus, halk arasında ayak baş parmak çıkıntısı olarak bilinen deformite kadınların büyük çoğunluğunda görünen ayak baş parmağının içe doğru dönmesiyle birinci parmakta bulunan tarak kemiğinin dışa doğru çıkması ile karakterizedir.
Kesin nedeni bilinmeyen bu rahatsızlık eğer tedavi edilmezse tüm ayağı ilgilendiren ağrı, yaşam kalitesinin bozulması, iş gücü kaybı ve estetik bozukluklara yol açabilir.
Halluks valgus genetik olarak geçiş gösteren bir deformitedir. Bu yüzden ailede varlığı bilinen durumlarda önceden önlem almak kıymetlidir.
Halluks Valgus neden oluşur ?
Kesin nedeni bilinmemekle birlikte halluks valgusun oluşumuna sebep olacak etkenler şu şekildedir;
- Düz tabanlık yada taraklı ayak yapısına sahip olmak,
- Dar ve yüksek topuklu yada babet şeklinde düz tabanlı ayakkabılar kullanmak,
- Aile öyküsü, kalıtsal yatkınlık,
- Bağ dokusundaki zayıflıklar,
- Travma sonrası ayak yaralanmaları( kırıklar, çatlaklar) yüzünden oluşan deformiteler,
- Obezite, uzun süreli ayakta kalmak ve Romatizmal rahatsızlıkların ( romotoid artrit gibi) var olması.
Halluks Valgus Dereceleri
Halluks valgus şiddetinin dereceleri; hafif, orta ve şiddetli olarak ayrılır.
15-20 derece – hafif
21- 39 derece – orta
40 dereceden fazla – yüksek şiddetli olarak sınıflandırılır.
Estetik kaygıların dışında herhangi bir semptom vermeyen bir halluks valgusun ameliyatı önerilmez.
Ancak şekilsel deformasyonun yanında ağrı, kızarıklık, huzursuzluk gibi semptomların var olması tedaviye ihtiyaç olduğunun göstergesidir.
Tüm Ayağı ilgilendiren Sorunlar
Şiddetin derecesine ve kişinin yapısal özelliklerine göre halluks valgus beraberinde bazı rahatsızlıklar oluşturabilir.
Morton Nöroma; 3. ve 4. parmak arasında bulanan sinirin sıkışması ile oluşan durumdur.
Bunionette; Zamanla 5. parmağın içeriye doğru dönmesiyle ayağın dış kısmında, beşinci parmağın tarak kemiğinin dışa doğru çıkması ile oluşan deformite.
Diğer parmak deformiteleri; Halluks valgus sebebiyle içeri doğru giden baş parmak yüzünden diğer parmakların sıkışması ve üst üste binmesi gibi
Tedavisinde Neler Yapılır ?

Kişiye uygun ayak ortezlerinin, ayakkabı ve tabanlıkların kullanılması yük dağılımını düzenleyerek ağrının kontrol altına alınmasında ve oluşan çıkıntının düzeltilmesinde destekleyicidir.
Var olan bir inflamasyon durumunda akut fizyoterapi uygulanması ve egzersize hazır hale getirilmesi amaçlanır.
Ayak, ayak bileği ve dizin de katıldığı egzersizler ile kasların kuvvetlendirilmesi, bağların desteklenmesi ve eklem hareketlerinin istenilen açılara gelmesi hedeflenir.

Ağrının kontrol altına alınma süreci kişiden kişiye değişse de 2-3 hafta içerisinde tatmin edici sonuçlara ulaşılır. Egzersizler ile bu durumun tekrar etmemesi için dokulara uygun yüklenmeler yapılır. Ancak estetik deformitenin tamamen yok olması uzun süreli bir hedeftir.
Tüm uygulamalara rağmen kişinin ağrısında bir azalma olmaması ve şikayetlerin devam etmesi durumda cerrahiye gidilebilir.
Her insan özeldir, nasıl ki parmak izlerimiz farklı ise bedenimizin de oluşan durumlara verdiği cevaplar farklıdır. Eğer halluks valgus deformiteniz var ise ve bu durumdan şikayetçi iseniz lütfen bir ortopedist ve fizyoterapiste danışın.
Sağlıkla kalın ..
Aydınlatıcı bilgiler için teşekkür ederiz 🤗