Omurgamızı oluşturan 33 adet omurun 7si boyun( cervical), 12si sırt(trokal), 5i bel(lombar), 5i sakrum ve 4ü coxsis de bulunur.

Trokal(sırt ) bölge, boyun ve bel bölgelerindeki geçisi sağlayan alandır. Bulunduğu yere göre yapısal farklılıklar gösteren omurlar, sırt bölgesinde üst sırt ve alt sırt olarak tanımlanabilir. Bu alanların mobilitesinin ve stabilizasyonunun eksiliği bel ve boyun bölgelerinde aşırı yüklenmeye neden olabilir Bu yüklenme sonucunda bel ve boyun ağrısı yaşayabilirsiniz.

Kaburgaların yapışma yerleri de sırt omurlarıdır. Nefes alış verişimizle genişleyip daralan kaburgalar eklmeleşme yaptıkları yerlerde minimal kayma hareketinde bulunurlar. Özellikle omuzun son açılarında bu kayma hareketinin olmaması hem omuzun hareket kısıtlılığı ve ağrısına hemde sırtta batma hissi gibi oluşan ağrılara neden olabilir.

Sempatik Sinir sistemizin vücuttaki yerleşimi de gene sırt omurlarına paraleldir. Sempatik sinir sistemimiz vücuttaki alarm sistemidir. Psikolojik veya fizyolojik olarak bir stres altındayken aktivite olur. Bu aktivasyon diger sistemleri uyarır ve vücut alarm vermeye başlar. Fizyolojik olarak vücudun en savunmasız bölgesinden ağrı olarak başgösterir. Bu yer kimi insanda boyun, bel gibi gövdeden bir bölüm iken kimi insanda omuz, kalça, diz gibi ekstremiteler olabilir.

Günümüzde aktif olarak seyir gösteren Covid-19 virüsünün de belirtilerinden biri olan sırt ağrıları, kas-iskelet sisteminin koordinasyonunun bozulmasından kaynaklı da olabilir. Omurganın doğal kıvrımlarının( lordoz-kifoz) bozulması ve belirli omurga seviyelerine aşırı yük binmesiyle ağrı oluşabilir. Uykusuzluk, mide bağırsak sistemi bozuklukları, uzun süreli hareketsiz kalınmalar, akciğerdeki yapısal ve inflamatuar problemler sırt ağrılarına neden olabilir.

DEĞERLENDİRME VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Ayrıntı anamnez alınması tanının konunmasında çok önemlidir. Ne zamandır devam ediyor, günün hangi saatlerinde artıyor yada azalıyor, sıcak- soğuktan etkilenimi var mı, rahat ettiği bir pozisyon var mı, ağrıyı tetikleyen bir hareket var mı, beraberinde devam eden uykusuzluk ve mide bağırsak problemleri var mı, sistemik rahatsızlıklar (şeker, tansiyon gibi) var mı …. şeklinde devam eden hikaye analizi birçok sorunun cevabını verebilir.

Klinik değerlendirmede kullanılan testler tanı konulmasında ne olduğu yada ne olmadığını elemede yardımcıdır. İhtiyaç halinde kan değerleri ve görüntüleme yöntemleri istenir. Gerekli durumlarda ilgili bölüm doktorlarından konsültasyon istenilebilir.

Tedavi de doğru manuel tedavi yöntemlerini kullanmak, bedenin bir bütün olarak ele alınması ve kişinin ağrısız mobilitesinin sağlanması hedeftir. Anemnezde edinilen bilgiler doğrultusunda terapatik egzersizlerle kişinin ağrısının azalması için doğru egzersizler seçilir. Egzersiz programı progresif bir şekilde ilerlemedir. Kişiye özgü yakın ve uzun dönem hedefler belirlenerek yol çizilmelidir.

Sağlıkla kalın ..