Lenf sistemi diğer adıyla lenfatik sistem temelde vücudun drenaj sistemidir. Doku ve hücreler arasındaki sıvı lenfatik sistem sayesinde venöz sisteme aktarılır. Lenfatik sistem sayesinde toksik maddeler kan dolaşımı yoluyla vücuttan atılır.
Lenfetatik sistem, lenfatik damarlar ve lenfatik dokulardan meydana gelir. Timus, lenf nodülleri ve nodları, dalak gibi organlar lenfatik dokuları oluşturur. Bu dokular vücudun virüs ve bakterilere karşı savunma mekanizmasında önemli rol oynar. Lenfatik sistem bağışıklık sistemimizin bir parçasıdır.
Lenf sistemini aktive etmek için kas ve eklemlerin kasılıp gevşemesine ihtiyaç vardır. Fiziksel hareket ile kasların koordineli olarak kasılıp gevşemesi ile doku ve organlar uyarılır ve vücut sistemi harekete geçer, böylece doku ve hücreler arasındaki sıvı lenfatik kanallara doğru itilir.
Vücudumuzda bulunan lenf kanalları ve nödülleri resimdeki gibi yerleşmiştir.

Peki Lenf nodüllerinde oluşan tıkanıklar neye sebep olur ?
Herhangi bir nodüldeki tıkanıklık sorumlu olduğu bölgenin sıvısının genel dolaşıma iletilerek vücuttan atılmasını sağlayamaz. Bu durum kişilerde hem yorgunluk oluşturur. Hemde sağlığı olumsuz yönde etkiler.
Parmaklarda ve ayak bileklerindeki şişliklerin oluşması, kuru cilt, kaşıntı, kilo artışı, bağırsak sistemi bozuklukları, selülit, el ve ayaklarda soğukluk, baş ağrıları gibi birçok şikayetin altında yatan sebep lenfatik sistem bozuklukları olabilir.
Ayrıca özellikle meme kanseri ameliyatlarında koltuk altında bulunan lenf ödülleri de alınabiliyor bu durumlarda ameliyat sonrası kişinin kolunda şişmeler görülür. Bu durumlarda artık koltuk altındaki lenf nodülleri olmadığı için; tüm kolun lenf sıvısının bir üst seviyeye taşınması gerekir.
Lenf tıkanıklıklarının sebebi; stres, bağırsak problemleri, iyot eksikliği, hareketsiz yaşam, yanlış beslenme gibi ..
Lenf dolaşımı problemlerinde neler yapılır ?
Manuel lenf drenajı, bloke olmuş sıvının akışını sağlayan özel bir yöntemdir. Ödemli bölgelerden lenf ödüllerine doğru hafif basınçlarla yapılan transfer işlemidir.
Kompresyon bandajı, özellikle manuel lenf drenajından sonra aktive olmuş lenf sistemini korumak için yapılan bir bandajlama şeklidir. bandajlama ödemin yoğun olduğu bölgeden az olduğu bölgeye doğru kompresyonu azalarak yapılır. Bandajın görevi lenf sıvısının etkilenmiş bölgede tekrar birikimini önlemektir.
Egzersiz, sıvı akışını aktive etmek için kas aktivesi gereklidir. Egzersiz bandaj yada varis çorap kullanımı eşliğinde yapılabilir. Egzersizler ısınma, pompalama, solunum ve hafif germe egzersizleri ile ilerlenmelidir. Ağır ve dirençli egzersizlerden kaçınılmalıdır.
Sağlıkla kalın..