Osteoartrit dejeneratif bir eklem hastalığıdır. Yaşlanmaya bağlı eklem yüzeylerini kaplayan kıkırdak dokunun aşınmasıdır. 50 yaşından sonra görülme sıklığı artar ve en çok diz, kalça, omurga ve ellerde görülür.

Osteoartrit bir sakatlık değil durumdur, her zaman ağrı ile cevap vermez. Çünkü, kıkırdak doku kanlanmaya sahip değildir, bu yüzden iyileşme özelliği sınırlıdır. Ancak kanlanmaya sahip olmadığı için ağrıyı algılayacak sinir uçları da bulunmaz. Bu nedenle kıkırdak harabiyeti ağrıya yol açmaz.

Ağrılı osteoartrit sadece akut inflamasyan durumlarında görülür. Eklemi inflamasyondan korumak için, ekleme binen yükün azaltılması gerekir. Bu da egzersiz ve kilo kaybı ile mümkündür. Kaslar kuvvetlendikçe ekleme binen yük azalır ve enflamasyon tekrarlamaz. Osteoartrit durumu devam etse de bu sizin günlük hayatınızı etkileyecek bir ağrı yada limitasyona ( hareket kısıtlılığı) neden olmaz.

Yapılan araştırmalarda kalça ve diz osteoartlitli kişilerde %5 lik bir kilo kaybının bile şikayetlerin büyük oranda azalmasına yardımcı olduğu bulunmuştur.
130 osteoartrit tanılı kişinin katıldığı başka bir araştırmada, ağrılı olan kişilerin oluşturduğu araştırma grubuna 12 hafta boyunca haftanın 3 günü 1 saatlik egzersiz programı yaptırılmış. Programın içeriğinde; terapatik(iyileştirici) ve kas kuvvetlendirmeye yönelik egzersiz reçetelendirilmesi yapılmış.
Sonuç olarak ağrısı olan bireylerde yapılan terapatik (iyileştirici) egzersizlerin ağrıyı arttırmadığı hatta iyileşmede katkı sağladığı görülmüştür.

Bu yüzden osteoartritte birçok hastalıkta da olduğu gibi multidisiplinier ( ilgili her alandan kişinin koordineli çalışması) çalışmanın önemi büyüktür.

Nasıl ki yaş aldıkça yüzümüzde kırışıklıklar oluyor ise aynı şekilde eklemlerimizde omurgamızda da dejenerasyonların olması normaldir. Bu kaçınılmaz bir durumdur. Ancak bedenimizin dizaynı kaç yaşında olursak olalım hareket etmek üzerine kurulmuştur. Bu yüzden biopsikososyal açıdan bir tehdit oluşturmadığı sürece ağrı duymamız beklenmez.

Akut enflamasyonun olduğu osteoartriktli kişilerde genel şikayetler;

  • Eklemde ağrı, tutukluk, şişlik hissidir. Özellikle sabahları ve uzun süreli oturma sonrası ilk harekete başlarken tutukluk hissedilir. Ağrı dinlenme ile azalır.
  • Eklem hareketlerinde kısıtlılık ve ağrı hissi oluşur. Bu durumun uzun süreli yaşanması ağrı yüzünden kullanılmayan eklem açılarında kapanmaya neden olabilir.

Akut inflamasyon olan bu durumda Fizyoterapistin hedefi bu akut süreçin uzamadan dokunun tekrarlı travmaya maruziyetini önlemek için çalışmak ve hasta bilgilendirmelerini yapmaktır. Biran önce eklem açılarının tam ve ağrısız olduğu evreye geçerek kasların kuvvetlenmesini sağlamak için egzersiz programı oluşturmak hedeflenir.

Osteoartritli bireylerin yapması gereken kuvvet egzersizlerini sadece fizyoterapistler belirleyebilir. Her bireye kendine özgü planlama yapılmalıdır. Kağıttan işaretlenen hareketlerden çok sizin yaşınıza, o anki durumunuza ve gün içerisinde rahatlıkla yapabileceğiniz şekilde sosyal hayatınıza göre modifiye edilmiş egzersizler olması gerekir. Egzersiz biliminin paremetlerine ve sizin degerlerinize göre belirlenmiş tekrar ve set sayılarının planması önemlidir.

Osteoartrite sahipseniz ve ağrısız bir yaşam hedefliyorsanız, hayat kalitenizi düşürecek bir şikayetin oluşmasını beklemeden bir fizyoterapistle görüşün.

Sağlıkla ve hareketle kalın ..