Vücudumuzun temellerini kemiklerimiz yani; iskelet sistemimiz oluşturuyor. Kemiklerimize bağlanarak onların hareketini sağlayan kaslarımız bi yandan da kemiklerin üzerini sararak koruyucu kılıf oluşturuyor. Mekanik olarak bakıldığında kas- iskelet sistemi olarak beraber adlandırılan bu sistem sayesinde, günlük hareketlerimizi zorlanmadan ve ağrısız olarak yapabiliyoruz. Kaslarımızın hareket esnasında; harekete izin verecek kadar esnek, yer çekimine karşı koyacak kadar kuvvetli olması gerekir. Ayrıca zıt görevleri olan kasların(antagonist kaslar) koordinasyonu ve kasın hareketi sürdürebilme kapasitesinin(endurans) de yeterli olması gerekir. Tüm bunlar için kasın ihtiyaç duyduğu şey hareket etmektir. Bu hareketlerin kontrollü ve spesifik olarak yapılması ile egzersizler oluşur.
Egzersiz Vücudumuz da Neler Yapar ?

Egzersiz yapmak, günlük aktivitelerimizi destekler, kas gücü kayıpları önler, nörolojik hastalıkların (felç gibi) oluşmasında koruyucudur, kalp hastalıklarının (hipertansiyon, kalp-damar tıkanıklıkları gibi) oluşmasını önler ve var olan hastalıkların kontrol altına alınmasını sağlar. Akciğer kapasitesini geliştirerek solunum problemlerinin önlenmesinde destek olur. Obezite, diyabet gibi kronik rahatsızlıkların oluşmasını engeller ve tedavisinde kullanılır. Bunların dışında kasların koordinasyonunu geliştirerek yaralanmaların oluşmasını minimuma düşürür.
35-40 yaşlarından sonra, vücuttaki kemik oluşumunu sağlayan hücreler yavaşlarken; kemik yıkımına neden olan hücreler hızlanır. Kemik yoğunluğunun azalması halk arasında kemik erimesi olarak bilinen ‘osteoporoz’ a neden olur. Kemiklerin yük alması bunun önlenmesinde kişilere düşen en önemli görevdir. Osteoporozun önlenmesinde en önemli egzersizler; yürüyüş yapmak, ip atlamak, hafif tempolu koşular gibi kişinin yere teması ile kişinin ağırlığına oranla yerin tepki kuvvetini kemiklerin absorbe ettiği hareketlerdir.
Kasın kasılabilirliğini içinde bulunan motor ünitelerin aktivasyonu sağlar. Ne kadar motor ünite aktif olursa o kas; o kadar güçlü kasılır. Ayrıca motor ünitelerin aktivitesi zıt çalışan kasların koordinasyonunu sağlar. Yaralanmaların asıl sebebi kasın kuvvetsizliğinden değil senkronizasyon eksikliğinden kaynaklıdır. Kasların sekronize hareket edilebilmesi bunu ne kadar çok tekrarlı yapması ile doğru orantılıdır.
Egzersiz ile vücuttaki kolestrol düzeyi dengelenir. Damar tıkanıklığına neden olan LDL(trigliserit) oranını düşürürken, sağlıklı yağlar olan HDL oranının artmasını sağlar.
Hipertansiyonun önlenmesinde egzersizin faydası bilimsel araştırmalar ile kanıtlanmıştır. Yapılan araştırmanın sonunda düzenli ilaç kullanan hipertansiyon yada kolestrol hastaları düzenli egzersiz ile ilaç kullanımını azaltmıştır. Bazılarının ilaça ihtiyacı kalmadığı görülmüştür.
Hedefe yönelik egzersiz programları ile fizyolojik ve psikolojik birçok rahatsızlığın önlendiği ve tedavi edildiği ispatlanmış. Kişinin isteklerine ve kapasitesine göre planlanan egzersiz programları ile doğru sonuca ulaşmak kesindir.
Tüm bunların dışında egzersiz yapmak endorfin hormonunun salınımını arttırır, kronik ağrıyı önler ve stres seviyesini düşürür. Yapmak keyif alacağınız bir branşta egzersiz programınızı oluşturmak için fizyoterapistinize danışın .
Sağlıkla kalın ..