İnsan omurgası yandan bakıldığında tam düz değildir, bel ve boyun bölgesinde hafif çukurluk(lordoz), sırt bölgesinde ise hafif kamburluk (kifoz) vardır. Bu eğriliklerin ideal açılarda olması normal fizyolojik bir olaydır. Omurgaya arkadan bakıldığında ise düz görülmektedir. Skolyoz omurganın arkadan bakıldığında sağa ve sola eğilmesidir. Bununla birlikte omurga kendi segmentinde bir dönme( rotasyon) yapar. Böylece omurgada üç boyutlu bir deformite oluşur.

Skolyoz birçok farklı sebeplerle oluşabilir, farklı yaş ve omurga yapısına sahip insanlarda görülebilir. Kız çocuklarında erkek çocukluklarına göre 6-8 kat daha fazla görülür. Tüm toplumda görülme sıklığı %2-3 oranındadır.
Skolyoz, çocukluktan gelişip ilerleyebileceği gibi ileri yaşlarda sağlıklı bireylerde de görülebilir. Uzun süre sabit pozisyonlarda durmak, yanlış postür alışkanlıkları, mesleki olarak bedenin maruz kaldığı durumlar ( vibrasyon gibi) erişkin yaşlarda skolyoza sebep olabilir.
Skolyozun kemik büyümesi devam eden çocuklarda ilerleme hızlıdır. Erken dönemde fark edilmesi çok önemlidir. Özellikle 8 – 10 yaşlarında belirgin fark edilen bu durum için ebeveynlerin farkındalığı durumun yönetiminde hayati önem taşır.
Omuz, göğüs ve kalça seviyelerinde farklılık oluşması , boynun orta hattan kayması, öne eğilmede omurga hizasında oluşan tümseklik en sık rastlanan belirtilerdir ve bu gibi durumlarda bir uzmana danışmak gerekmektedir.

Skolyoz tedavilerinde yapılan araştırmalarda 35-40 derecelere kadar egzersizin etkisi görülmüştür.
10 derece ve üzeri eğriliklerde detaylı bir değerlendirme ile skolyozun tipine göre kişiye özel egzersiz programı oluşturulur. Fizyoterapistler tarafından oluşturulan bu egzersiz programında eğriliğin neden oluştuğunun saptanması ile başlayan ve zayıf kasların tespiti, eğriliğin yönü- biçimi ve oluşan ikincil postüral problemlerin tespiti için detaylı bir anemnez yapılır.
Tüm dünyada bilimsel olarak kabul edilen ve uygulanan Schroth’s tekniği ( üç boyutlu kolyoz egzersizleri ) çok yönlü bir yaklaşım oluşturur. Asimetrik bir postür oluşturan skolyozda düzeltici egzersiz gene asimetrik olarak uygulanması gerekir. Düzeltici nefes teknikleri ile beraber uygulanan egzersizler özellikle kemik gelişimi devam eden çocuklarda büyük oranda fayda sağladığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Bütüncül olarak beden ele alındığında günlük aktivitelerin modifikasyonu, ayaklarda oluşan deformite varlığında uygun ortez seçimi , yük aktarımının öğretilmesi eğriliğin hem ilerlemesinde hem de kazınılan ilerlemenin korunmasında önemlidir.